Oliveo 1 | Oliveo haakt aan bij top na overwinning op Donk

Het korte bekeravontuur (op zaterdag) van Oliveo zorgde voor een extra dagje rust. Dit extra dagje rust werd gevolgd door een pittige dinsdagtraining waarop de mannen van trainer De Mooij werden klaargestoomd voor het altijd lastige Donk. Donk, waarvan de verenigingsgeschiedenis klinkt als een klok, zit de laatste weken wat meer in de hoek waar de klappen vallen.  Een teleurstellende elfde plek en een vervelend incident rondom de wedstrijd NOC Kralingen – Donk zorgden voor sippe gezichten onder eenieder die de Goudse ploeg een warm hart toedraagt. Oliveo had daar verder geen boodschap aan en moest ‘gewoon’ afrekenen met de bezoekers. In het nabije verleden heeft de Pijnackerse formatie het al meer dan eens lastig gehad met de Goudse ploeg en zeker gezien de doelpuntendroogte van de laatste weken was het nog geen geklaarde klus.

Hoewel de naam Donk bij menig fervent amateurvoetballer bekend is, is de betekenis van naam dat niet. Donk staat voor Doelt Onversaagd Naar Kampioen waarin onversaagd zoiets betekent als kloekmoedig of onbevreesd.  Donk werd in 1920 opgericht door (hoe kan het ook anders) Pater A. v. d. Donk en de heer J. Kasbergen. De club die al heel wat verhuizingen heeft meegemaakt, is onlangs verhuisd naar het nieuwe complex aan de Nieuwe Donkstraat. Laten we het er op houden dat dit complex wat minder historie uitstraalt dan de vereniging Donk zelf en spelen met windkracht 5+ is er onverantwoord. Tijdens de verhuizingen van de vereniging, heeft de talentenontwikkeling bij de vereniging niet stil gestaan. Sven van Beek (die uitgerekend in het weekend van Olive-Donk een eigen goal maakte) is namelijk een product van de Goudse opleiding.

Met het vallen van de blaadjes gepaard, stroomde de ziekenboeg van Oliveo de afgelopen dagen/weken vol. Milolaza, Brouwer en Van Adrichem moesten allen om uiteenlopende redenen verstek laten gaan tegen Donk en op zaterdag kwam daar ook Van der Pol nog bij. Trainer De Mooij moest dus flink puzzelen om alle gevallen gaten op te vullen. Gelukkig kan de oefenmeester terugvallen op een sterke selectie en zo werden er moeiteloos wat ‘rising stars’ van het tweede ingepast.

De wedstrijd was koud van start toen Wessel Kleij al een goede mogelijkheid kreeg. Hij mocht van dichtbij aanleggen voor een schot maar kon het leder niet genoeg beroeren om een eerste goal te maken. Niet veel later mocht Bentvelzen het proberen maar ook zijn inzet trof geen doel. Kleij wist even later beter raad met een geboden kans. Ook al was deze een stuk lastiger dan de eerste, met een mooie boogbal trof de gelegenheidsspits (die inmiddels ook gelegenheidstopscoorder is) doel. Een Goudse verdediger kopte het projectiel te kort terug op zijn doelman waarna Kleij er als de kippen bij was om binnen te lobben.

Donk was onmachtig in de opbouw en liet zich het kaas van het brood eten door Oliveo. Zo werd het rond de 30ste minuut ook 2-0 voor de thuisploeg. Bentvelzen wist het net weer eens te vinden. Hij tekende zijn zevende seizoenstreffer aan en bracht de marge dus op twee voor de zebra’s. Waar de supporters al dachten aan de koffie, maakte Kleij zijn tweede van de dag in de laatste seconden van het eerste bedrijf. Met de 3-0 ruststand op het scorebord en enkele gunstige tussenstanden bij concurrenten van Oliveo werd er stiekem al gedacht aan een alleen in theorie mogelijk geacht scenario waarbij Oliveo alsnog de eerste periode zou pakken. Die gedachten konden na rust de ijskast in, want Oliveo kwam beduidend minder voor de dag en ook de concurrenten lieten geen steken vallen, zo bleek later.

Wessel Kleij 'zat er lekker in' zondag en haalde zelfs het AD-elftal van de week

Donk wisselde tweemaal in de rust en poogde overal één op één te spelen gedurende de tweede helft. Hierdoor kreeg de ploeg uit Gouda een stuk meer grip op het aanvalsspel van Oliveo. De ballen kwamen minder aan en kansen voor de Pijnackenaren waren spaarzaam tijdens het tweede bedrijf. Het enige noemenswaardige moment van Oliveo-zijde was een plaatsbal van Bentvelzen op de lat. Hij vergat zijn fraaie actie te bekronen met een doelpunt door de bal met buitenkant rechts op de lat te plaatsen. Kleij tikte de rebound nog wel binnen maar de grensrechter van Donk had buitenspel geconstateerd waardoor de treffer geannuleerd werd. Volgens insiders bij Soccerstats.com staat Oliveo overigens wel bovenaan in het ‘metaal klassement’ aangezien de ploeg wekelijks meermaals de paal of lat raakt. Hopen dat er aan het eind van het seizoen wat ‘eremetaal’ geraakt mag worden.

Donk maakte nog een koddige eretreffer. Een halfhoge voorzet viel pardoes in het blauw-witte doel nadat de bal verschillende Oliveanen passeerde maar niemand bij machte was het ding aan te raken. Gelukkig miste de bezoekers een prima kans op de aansluitingstreffer, anders had het duel nog spannend kunnen worden. Oliveo zakte tijdens de laatste vijftien minuten lichtelijk door de ondergrens maar Donk was niet bij machte nog een treffer te produceren. Conclusie: een mindere wedstrijd werd omgezet in winst. Eigenlijk het tegenovergestelde beeld van de afgelopen weken waarin verschillende duels werden verloren waarin Oliveo heer en meester was.

Ondanks dat Oliveo 1 nog geen tastbare prijs ontving, was het toch een top weekend voor de blauw-witten. Zowel Oliveo 2 als 3 wisten namelijk de eerste periode binnen te slepen en dat zelfs ondanks de personele verschuivingen binnen de selectie. Razend knap!
Volgende week bindt Oliveo de strijd aan met HOVDJSCR te Rotterdam. Om 14:00 wordt er afgetrapt. Een flinke kluif voor ondergetekende om ook deze verenigingsnaam te ontleden tot een begrijpelijk verhaal….

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Luuk Woutersen, Van Wichen, Van Hagen, Leon Woutersen, Luscuere, Paanakker, Vloemans (Den Hoed), Hoogland, Kleij, Bentvelzen