Oliveo 1 | Oliveo heropent titelstrijd door overwinning op koploper FC Zoetermeer

Na een goed resultaat in het Haaglanden Voetbal Toernooi (3-1 winst tegen BSC ‘68) stoomde trainer De Mooij zijn kudde zebra’s klaar voor misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Op Valentijnsdag werd er aangetreden tegen koploper FC Zoetemeer (FCZ). Bij een overwinning zou de ploeg aanhaken bij de top, bij een nederlaag zou het gat met FCZ en de andere hoogvliegers wel erg groot worden. Bij een nederlaag zou er enkel nog gepraat worden over ‘een periode’ in plaats van de felbegeerde titel. Genoeg spanning dus op het duel.

Waarschijnlijk had weergod Ishkur weergodin Arinna geen ontbijtje op bed gebracht…. Het kwam namelijk met bakken uit de hemel en de temperatuur was rond het vriespunt. Regen afgewisseld met sneeuw en een frisse poolwind maakte het dat het zeer onaangenaam was om langs de lijn te vertoeven. Toch waren er nog behoorlijk wat supporters op het duel afgekomen. In een waar kansenfestijn trok de blauw-witte brigade gelukkig aan het langste eind want ook nog een nederlaag onder deze omstandigheden, dat had moeilijk te verkroppen geweest voor de aanwezige paraplubezitters.

Trainer De Mooij instrueert pupil van de week Mees; schaar met links, rechts er langs glippen en afdrukken!

Bentvelzen warmt zich op voor het duel middels een dressuur afgekeken bij stalgenoot Armani

Na een wat aarzelend begin regen beide ploegen de kansen aanéén. Nadat Oliveo de eerste mogelijkheid via een vrije trap van Brouwer (die eindigde in de muur) had gekregen, was het vooral FCZ dat de klok sloeg. Drie keer mocht een speler met een blauw-geel tenue richting Martijn Duijvestijn om het geluk te beproeven. Eerst werd een middenvelder geen strobreed in de weg gelegd na een steekpass. Duijvestijn stond goed op te letten en pareerde de inzet met zijn voet. Een moment later mocht diezelfde speler na een prachtige voetbeweging van FCZ aanvoerde John den Dulk wederom aanleggen. Duijvestijn won andermaal en werd in de rebound geassisteerd door Brouwer die bal van de lijn haalde. Tussentijds maakte de FCZ aanvaller nog hands wat niet geconstateerd werd door de leidsman waardoor de redding van Brouwer cruciaal bleek. Het slotakkoord van de Zoetermeerse dadendrang werd ingeluid door defensief geschutter bij Oliveo. Nu was het Den Dulk zelf die alleen op Duijvestijn af mocht. Gelukkig voor Oliveo lobde hij een meter te ver naar rechts.

Uiteraard deed Oliveo iets terug. Tussendoor had Niels Bentvelzen namelijk al het aluminium aan de overzijde geraakt. Zijn schuiver met links was decimeters te ver naar links en ketste van de paal weer het veld in. Bentvelzen kreeg een herkansing met zijn hoofd. Een hoge voorzet in het zestienmetergebied kwam pardoes op zijn bolletje. Helaas het de kopbal te weinig richting (en kracht) om de vijandelijke doelman te passeren. Rond de 37e minuut was de voorsprong voor Oliveo wel een feit. Robin Hoogland – die inviel voor de geblesseerde Steven Vloemans – promoveerde een scherp aangesneden vrije trap van Mitchel Paanakker tot doelpunt. Geheel vrijgelaten kon hij vlak voor FCZ goalie Rodger Takken binnenkoppen. Een opsteker voor Oliveo en aanzet tot nog wat mogelijkheden voor rust. Even later was het namelijk Jeffrey Paanakker die in ongeveer de zelfde positie als Hoogland de bal net te weinig raakte voor een doelpunt. Met nog een bal vlak voorlangs was ook de Pijnackerse storm gaan liggen waardoor alleen de ‘echte’ winterstorm nog over was. Tijd voor rust (en warme thee, koffie of gewoon een warme douche).  

Van het kansenfestijn tijdens de eerste helft was weinig meer over na rust. Beiden ploegen verdedigden iets beter dan gedurende het eerste bedrijf waardoor mogelijkheden spaarzamer werden. Zoetermeer ging wat opportunistischer spelen, wat enkele speldenprikjes opleverde. Eerst verdedigde Van Haagen op ‘minimalistische wijze’ uit waardoor een blauw-gele aanvaller het nakijken had en bij andere mogelijkheden stond Duijvestijn andermaal goed op te letten. Oliveo creëerde echter de beste kansen in de tweede helft. Eerst maaide Jeffrey Paanakker in kansrijke positie net over een voorzet van Bentvelzen heen. Ook Bentvelzen kreeg wederom een mogelijkheid om zich op het scorebord te werken. Zijn boogbal had iets minder boog dan bal waardoor de goalie van FCZ een makkelijke vangbal had. Nadat de scheidsrechter een tijdelijke hoofdrol opeiste door de trainer van FCZ met niet mis te verstane taal uitlegde dat hij z’n gemak moest houden (hulde leidsman) was het Kleij die de wedstrijd in het slot gooide. Hoewel, een beetje van Kleij en een beetje van ‘Maggie’, want de zwabberbal van de goaltjesdief leek namelijk houdbaar. Goals zijn net als ketchup… blijkt maar weer.

Kleij wordt gefeliciteerd met zijn 17e van het seizoen, een zeer belangrijke ditmaal

FCZ maakte zich op voor een laatste offensief. Eénmaal werden de bezoekers nog gevaarlijk. Een voorzet ging vlak voor het doel langs nadat Van Wichen en Duijvestijn onder het projectiel doorgingen. Gelukkig stond er ditmaal geen aanvaller op de juiste plaats in de eindfase, zoals dat in de uitwedstrijd nog wel was gebeurd (2-2 in de dying-seconds van de wedstrijd).  De koploper geloofde het hierna wel en ontving door frustraties over de aanstaande nederlaag nog wat kaarten waarvan er één de rode kleur had.  Zo trok Oliveo aan het langste eind in een duel waarin het doelman Duijvestijn zag uitblinken, waarin er zomaar een korfbaluitslag had kunnen vallen en waarin er bij wijze van spreken meer paraplu’s dan mensen de wedstrijd aanschouwden. Niettemin een erg belangrijke zege waardoor de strijd aan de top ongekend spannend wordt in 3C. FC Zoetermeer voert de lijst nog aan, op één punt gevolgd door Antiburberry en alfabetelftal HOVDJSCR. Onze eigen blauw-witte brigade volgt op twee punten waarmee de top vier wordt afgesloten. Volgende week speelt Oliveo thuis om 14:00 tegen nummer elf Ommoord. Komt dat zien, excuses zijn er niet want het duel met het slechtste weer van dit seizoen hebben we reeds gehad!

Voorzitter Ruud Schalkwijk ziet tevreden hoe de overkapping voor de kantine tijdelijk gerealiseerd is....

Opstelling Oliveo: Duijvestijn, Van Hagen, Van Wichen, Brouwer, Mitchel Paanakker (Woutersen), Milolaza, Luscuere, Jeffrey Paanakker, Bentvelzen, Kleij, Vloemans (Hoogland)

Beelden: David Dilling