Oliveo 1 | OLIVEO ‘crasht’ voorbarig Rotterdams titelfeestje 2.0

OLIVEO trof zondag een tot de tanden toe bewapend Antibarbari. Normaliter niets voor studenten, dat ‘bewapenen’ maar de titel in 3C is in zicht en dat brengt ongekende krachten los bij de Rotterdammers. De heenwedstrijd in Rotterdam ging nog op uiterst schlemielige wijze verloren voor de Oliveanen. Na een snelle voorsprong kwam Antibarbari door individuele fouten terug in het zadel. OLIVEO toonde destijds veerkracht door op een erbarmelijk speelveld (waar expres naar uitgeweken was) terug te komen tot 2-2 waarna Antibarbari in de ‘dying seconds’ het laatste woord had en uit een vrije trap de 2-3 maakte. Een hele zure en onnodige nederlaag zo vlak voor de winterstop. OLIVEO had dus wat goed te maken tegen de Rotterdammers.

Enfin, de inzet van het duel was duidelijk. Antibarbari kon een goede stap richting het kampioenschap zetten en OLIVEO – extra getergd door de uitnederlaag – heeft de punten nog hard nodig in de strijd om een ticket voor de nacompetitie. Op een winderig sportpark werd om omstreeks 14:00 afgetrapt door pupil van de week Timon van Haastert uit de F1. OLIVEO had moeite om de eerste treffer van Timon een goed vervolg te geven gedurende de eerste helft. De beginfase van het duel was nog uiterst hoopgevend voor OLIVEO. Wessel Kleij en Niels Bentvelzen deelden de eerste speldenprikjes uit. Jeffrey Paanakker had de grootste mogelijkheid van de beginfase op zijn schoen, echter werd hij (niet voor het laatst) onterecht afgevlagd. De grensjager van de bezoekers stond misschien wel het scherpst van allen. Ogenschijnlijk gooide hij – steeds als hij een blauw-witte vlek in zijn ogenhoeken zag – zijn oranje gekleurde vlag de lucht in. En dat was net vier dagen te vroeg.

Antibarbari was aan de overzijde een stuk efficiënter. Bij één van de eerste uitvallen van de titelkandidaat was het raak. OLIVEO liet verdedigend een steek vallen waardoor de rechtshalf van de bezoekers alleen op Martijn Duijvestijn af kon. Deze kraakte het schot van de ‘Antibarbaar’ nog wel maar dit was te weinig om redding te brengen, de 0-1 was een feit. Een flinke domper voor de zebra’s die ook zichtbaar aangeslagen waren. OLIVEO schakelde namelijk een versnelling terug na deze tegentreffer en Antibarbari beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong. Die lukte eenvoudig aangezien OLIVEO een te laag tempo hanteerde om aanspraak te maken op wat moois. Van blauw-witte zijde bleef het bij twee ‘schuivertjes’ van Robbert Brouwer en Dewie van Wichen, notabene centrale verdedigers van beroep. De grootste kansen waren voor de Antibarbaren, gelukkig stond doelman Duijvestijn goed op te letten. Tweemaal moest hij het leder voor de voeten van een Rotterdammer weggrissen en eenmaal bracht hij redding op een schot van dichtbij. Hierdoor bleef de schade voor rust beperkt tot een 0-1 achterstand. Het zou zeker beter moeten na rust! OLIVEO voelde het seizoen uit den handen glippen.

En gelukkig werd het beter na de rust. OLIVEO kwam goed uit de startblokken en dwong Antibarbari uiteindelijk tot capitulatie maar dit ging niet zomaar. Alvorens de gelijkmaker een feit werd werden er nog wat losse flodders richting het vijandelijke doel afgevuurd. De anders zo efficiënte aanvalsleider Wessel Kleij kreeg twee aardige mogelijkheden maar wist geen doel te treffen. Zijn eerste schot zeilde net over en zijn tweede inzet had een inzet moeten zijn maar werd dat niet….. Gevalletje ‘to bo or not to be’  (De monoloog heeft de aard van een aporie, want hij eindigt niet met een conclusie en de protagonist blijft met zijn twijfel zitten over de actie die hij moet ondernemen) want hij zag de keeper en een Rotterdamse verdediger over elkaar heen rollen waarna de bal praktisch over zijn tenen rolde maar hij geen doel meer kon treffen.

Het leek dan ook weer een moeilijke middag te gaan worden totdat OLIVEO zich oprichtte via twee standaardsituaties. Nadat Antibarbari een (grote) kans kreeg op uitbreiding van de marge maakte OLIVEO de gelijkmaker uit een vrije trap, doorgaans geen specialiteit van de Pijnackenaren. Robbert Brouwer slingerde de bal in de doelmond waar Niels Bentvelzen het laatste zetje gaf met zijn hoofd. Na kansen over en weer bezegelde diezelfde Brouwer het lot van Antibarbari, wederom met een vrije trap. Met een ‘Payet’ achtige curve krulde Brouwer het leder in het vijandelijke net en bracht de thuisploeg hiermee op een 2-1 voorsprong (kijktip op ongeveer 14:00 in het videoverslag). Diegene die Brouwer wilde feliciteren moest het hele veld over draven om de uitzinnige libero bij te houden. Zo bleek maar weer eens dat hij sneller is dan dat hij eruit ziet ;). Antibarbari ging nu alles of niets spelen en moest ook nog een derde treffer incasseren. De keeper van de Rotterdammers was mee naar voren gekomen maar nog voordat hij wat kon uitrichten in de vijandelijke zestien lag de bal al aan de overkant in het ‘mandje’. Robin Hoogland ontving de onderschepte poging en wist vanaf 30 meter in het lege doel te mikken. De overwinning kwam hierna niet meer in gevaar.

OLIVEO lijkt nog twee overwinningen nodig te hebben om definitief recht te verkrijgen op nacompetitie voetbal. Volgende week reizen de zebra’s af naar Kralingen waar de strijd aangebonden wordt met naaste buur van Antibarbari: NOC Kralingen. Antibarbari wacht nog een verhitte slotfase van de competitie waarin het volgende week runner-up DONK treft. De spanning bovenin is om te snijden!

Opstelling OLIVEO: Duijvestijn, Van Oort, Van Wichen, Brouwer, Woutersen, Milolaza, Luscuere, Paanakker (van der Pol), Bentvelzen, Kleij, Hoogland

Link naar de alle foto's: https://www.amazon.com/clouddrive/share/cfEfHKnFdtFeeSjWpSQB31xbiRFDONxk4ZrbMqgD6k4?v=grid&ref_=cd_ph_share_link_copy

Beelden: David Dilling